Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Kello Pasianssi

Kello Pasianssi

  The Walking Dead -tyylisen apokalypsin iskiessä haluamme varmistaa, että ajanviihdettä pasianssien parissa riittää myös ilman internettiä.

  Tässä artikkelissa esitellään vaihtoehtoinen pasianssi, jonka parissa voi joutuisasti tappaa aikaa. Pelisääntöjä ja -vinkkejä on tarjolla seuraavaan, yksinpelattavaan korttipeliin: Kello Pasianssi. Lukaise esittely, ota korttipakka esiin ja eikun pelaamaan! Jos haluat pelata Kello Pasianssia netissä, se onnistuu tällä englanninkielisellä sivustolla.

  Kello Pasianssi

  Mikä on Kello Pasianssi?

  Kello Pasianssin nimi kumpuaa kuviosta – eli kellosta – jonka alkujärjestelyjen aikana jaetut kortit muodostavat. Kello Pasianssissa jännitys tiivistyy pelin edetessä, eikä kyseistä peliä missään nimessä voida laskea helpoimpien pasianssien joukkoon. On hyvin pitkälti tuurista kiinni, onnistuuko pelaaja läpäisemään Kello Pasianssin. Tavoitteena on saada kaikki kortit käännettyä oikein päin kellotaulun muotoiseen kuvioon niin, että viimeinen kortti keskellä kelloa on kuningas.

  Kello Pasianssin alkujärjestelyt

  Kello Pasianssissa käytössä on täysi 52 kortin pakka, ja kaikki kortit jaetaan kuvapuoli alaspäin kellonmuotoiseksi kuvioksi. Ässän arvo on ykkönen, jätkän yksitoista ja rouvan kaksitoista. Jako aloitetaan ”kello yhdestä” eli ensimmäinen kortti asetetaan pasianssissa sille paikalle, josta ykkönen perinteisestä kellotaulusta löytyy. Seuraava kortti jaetaan ”kello kahteen”, ja tätä jatketaan myötäpäivään aina kahdentoista kohdalle asti. Kolmastoista kortti sen sijaan jaetaan keskelle kelloa.

  Kortteja jaetaan jokaisen kellon tunnin kohdalle – sekä keskimmäiseen pinoon niin kauan, kunnes jokaisessa pinossa on neljä korttia. Tämän jälkeen viimeinen kortti – eli kolmannentoista pinon neljäs kortti – käännetään kuvapuoli ylöspäin.

  Kello Pasianssipelin kulku

  Kello Pasianssin alkujärjestelyjen jälkeen voi itse peli alkaa. Pakan viimeinen kortti kertoo, mistä pasianssi lähtee liikkeelle. Jos esimerkiksi kortti on seiska, siirretään se alimmaiseksi kuvapuoli ylöspäin siihen korttipinoon, joka on kuviossa kello seitsemän kohdalla.

  Seuraava pelattava kortti on kyseisen korttipinon päällimmäinen kortti. Jos pinosta kääntyy vaikkapa numero kolme, siirretään tämä kortti ”kello kolmeen” pinon alimmaiseksi, ja jälleen käännetään uusi kortti.

  Korttien kääntelyä ja sijoittelua kellokuvioon jatketaan Kello Pasianssissa niin kauan, kunnes keskelle kellotaulua ilmestyy neljäs kuningas. Tällöin peli päättyy. Jos pasianssijumalat ovat suosiollisia, onnistut kokoamaan kaikki pinot täyteen ykkösestä kuningattareen ennen kuin kohtalokas kurko pilaa pasianssisi.

  Vinkkejä Kello Pasianssiin

  Kello Pasianssi on sen verran suoraviivainen peli, ettei korttipeliin ole esittää kovinkaan maata mullistavia pelivinkkejä. Tässä pasianssissa alkuun pääsee jo sillä, että tuntee kellon toimintalogiikan tuntien osalta. Minuutteja ja sekunteja ei tarvitse osata!

  Yksi vinkki Kello Pasianssiin on kuitenkin esittää. Kuvitellaan seuraava esimerkki: käännät toisesta pinosta numeron yhdeksän ja siirrät sen oikeaoppisesti ”kello yhdeksään”. Tässä korttipinossa on jo valmiiksi kaksi ysiä käännettynä, joten uusin lisäyksesi nostaa lukumäärän kolmeen. Tällöin korttipinossa on vain yksi kääntämätön kortti.

  Jos tuo kortti sattuu vastoin kaikkia todennäköisyyksiä olemaan juuri numero yhdeksän, ei sinulla ole hetkellisesti selkeää suuntaa, johon edistää pasianssia. Kaikkien ysien ollessa käännettynä, voit kuitenkin jatkaa pasianssia kellonsuuntaisesti myötäpäivään – eli kääntää seuraavan kortin kymppipinosta. Jos kaikki neljä kymppiä ovat jo löytyneet pasianssissa, siirry ”jätkäjahtiin” kello yhteentoista.

  Kello Pasianssin yhteenveto

  Kello Pasianssia voisi vaikeustasonsa perusteella verrata esimerkiksi variaatioon Pyramidi Pasianssi, sillä pasianssin läpäisy tuntuu äärimmäisen haastavalta. Eikä ihme, sillä millä todennäköisyydellä viimeinen kuningas löytyisi siitä Kello Pasianssin pinosta, johon toiseksi viimeinen kortti sinut johdattaa?

  Silti Kello Pasianssi on muiden yksinpelattavien korttipelien tapaan varsin leppoisaa ajanvietettä. Jännitystä pitää yllä ainainen mahdollisuus siitä, että ehkä tällä kertaa pasianssi menisi vastoin ennakko-odotuksia läpi!

  Apokalypsiä odotellessa, Pasianssi.comilla pääset pelaamaan seuraavia pelejä ilmaiseksi: