Niin sanottu ”Original Four” – eli alkuperäinen pelinelikko – muodostui Windowsilla näistä peleistä: Solitaire, Vapaakenttä, Miinaharava ja Hertta. Nyt tutustumme tarkemmin viimeisenä mainittuun korttipeliin.
Jos haluat lukemisen sijaan suoraan pelaamaan, se onnistuu tällä englanninkielisellä pelisivustolla.
Mikä on hertta-korttipeli?
Toisin kuin pasianssia, Herttaa pelataan muita ihmis- tai tietokonepelaajia vastaan. Windowsin tietokoneversiota Hertta-korttipelistä on pidetty lähestulkoon pasianssin kaltaisena, sillä pelaaja pelaa yksin kasvottomia, tietokoneen säätelemiä pelaajia vastaan. Peliä kutsutaan Hertaksi, sillä jokainen herttakortti on yhden pisteen arvoinen pistekortti. Pelin huonoin kortti on patarouva, sillä sen saaneelle pelaajalle merkataan 13 pistettä.
Yhteensä Hertassa pelaajia on neljä. Pelin tarkoituksena on päästä eroon epäsuotuisista korteista, ja välttää pisteiden keräämistä. Ideana on yrittää saada sysättyä suuren pistemäärän omaavia kortteja sopivassa tilanteessa muille pelaajille. Peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja ylittää sata pistettä. Vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa Hertan.
Hertta-korttipelin alkuvalmistelut
Kuten monessa pasianssissa, myös Hertassa jaetaan kaikki 52 korttia. Kortit jaetaan tasan neljän pelaajan kesken niin, että jokaisella on 13 korttia. Jaon jälkeen jokainen pelaaja valitsee kädestään kolme korttia, jotka hän antaa ensimmäisellä pelikierroksella vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle. Toisella kierroksella kortit annetaan oikealla puolella istuvalle ja kolmannella vastapäätä istuvalle pelaajalle. Neljännellä kierroksella kortteja ei vaihdeta lainkaan.
Hertta-pelin aloittaa se pelaaja, jolla on ristikakkonen. Pelaaja lyö tämän kortin pöytään, jonka jälkeen vuorossa on vasemmalla istuva pelaaja.
Hertta-korttipelin säännöt ja kulku
Alkuvalmistelujen jälkeen ja ennen korttien antamista kannattaa miettiä tarkoin, mitkä kolme korttia pelaaja vastustajalleen antaa. Yleisesti nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pelaajan tulisi päästä jo hyvissä ajoin isoissa patakorteista tai suurista hertoista. Mitä pienempiä kortteja pelaajalla on, sitä paremmat ovat hänen voittomahdollisuutensa.
Kun ristikakkonen on lyöty pöytään, voi peli kunnolla alkaa. Hertassa kerätään ns. ”tikkejä”, eli jokainen pelaaja lyö oman korttinsa pöytään, ja suurimman, ja samaa maata ensimmäisen kortin kanssa olevan, kortin pelaava pelaaja saa kaikki neljä korttia itselleen ja aloittaa seuraavan kierroksen.
Pelaajan on aina tunnustettava sitä maata, joka on pelattu ensimmäisenä kierroksella. Pelaajan ei ole kuitenkaan pakko lyödä isointa samaa maata olevaa korttia, vaan hän voi mahdollisuuksien mukaan yrittää välttää korttien saamista itselleen.
Muita maita kuin ristiä voi alkaa pelata vain siinä tapauksessa, kun ristiä ei pelaajalle ole. Tällöin uusi maa ”aukeaa” ja sillä voi halutessaan aloittaa vaikka seuraavan pelikierroksen.
Esimerkki: pelaaja A lyö ristivitosen, jolloin pelaaja B pelaa ristikympin. Pelaaja C:llä ei ole yhtään ristiä, joten hän pelaa herttaässän. Pelaaja D ei haluaisi voittaa tätä tikkiä, koska hertasta tulee yksi piste, mutta hänellä on yksi risti – ristikurko. Pelaaja D pelaa kurkon ja saa kaikki neljä korttia itselleen.
Seuraavaksi pelaaja D voi lyödä minkä tahansa kortin pöytään, jonka maata muiden on tunnustettava. Tässä esimerkissä hertallakin on mahdollista aloittaa, sillä pelaaja C ”avasi” hertan edellisen keralla. Muussa tapauksessa pelaaja D:n olisi lyötävä joko ruutu tai pata.
Tiivistetysti peli jatkuu niin, että pelaajat pyrkivät pääsemään eroon hertoista ja patarouvasta niin, etteivät joudu ottamaan niitä itselleen. Yksinkertaistettuna Hertan ideana on koittaa pelata mahdollisimman pienillä korteilla ja välttää pelikierrosten ”voittaminen”.
Hertta-pelin voittaminen ja vinkkejä
Siinä missä pasianssissa pelin lopputulos ratkaistaan sillä, että meneekö pasianssi läpi vai ei, lasketaan Hertassa sen sijaan pisteitä. Kuten aiemmin todettiin, saa jokaisesta herttakortista yhden pisteen, kun taas patarouvan arvo on 13 pistettä.
Pisteet lasketaan jokaisen pelikierroksen jälkeen, ja peli päättyy, kun ensimmäinen pelaaja on joutunut ottamaan itselleen yhteensä 100 pistettä. Ihanteellinen tulos yhdessä Hertta jaossa on siis nolla pistettä.
Yksi poikkeus tähän kuitenkin on. Jos pelaajalla riittää riskinottokykyä, ja hänen alkujaossa saamansa kortit ovat arvoiltaan mahdollisimman suuria, voi hän koittaa kerätä itselleen kaikki 26 kerättävissä olevaa pistettä. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaajan on voitettava jokainen niistä tikeistä, joissa on jaossa yksikin piste. Jos pelaaja sen sijaan häviää yhdenkin tällaisen jaon, ei hän onnistu keräämään kaikkia pisteitä. Onnistunutta 26 pisteen keräämistä kutsutaan puhallukseksi.
Hertta-korttipeliin voi antaa pasiansseja enemmän vinkkejä, ja pelaaja voi kehittyä näkyvämmin peliä pelatessaan. Pasianssit perustuvat usein tuuriin, mutta Hertta antaa enemmän tilaa taktikoinnilla. Pasianssi.com esittelee kolme vinkkiä, jotka saattavat auttaa sinua Herttaa pelatessasi:
- Mieti tarkkaan, mitkä kolme korttia annat jaon jälkeen vastustajallesi. Onko sinulla mahdollisuus yrittää puhallusta? Vai kannattaisiko pyrkiä eroon esim. pataässästä ja kurkosta, jotta et joudu lyömään kumpaakaan silloin, kun patarouva on pöydässä? Koituvatko suuret hertat riskiksi myöhemmin?
- Vältä suuria virheitä. Aina et pysty pelaamaan ”nollapeliä”, joten muutaman pistekortin ottaminen on välillä suotavaa. Pahin kohtalo on ajautua tilanteeseen, jossa olet aloitusvuorossa ja sinulla on jäljellä vain sellaista maata, josta muut on pelattu TAI sinulla on jäljellä vain suuria kortteja.
- Tarkkaile muiden pelaajien käyttäytymistä. Joskus saatat huomata, että yksi pelaajista kerää tahallaan pisteitä ja yrittää puhallusta. Voit estää tämän ottamalla tahallasi pari herttapistettä, mutta vältä patarouvaa!
Hertta-korttipelin yhteenveto
Hertta-korttipeli on jännittävä vaihtoehto silloin, kun yksinpelattava pasianssi ei tunnu tarjoavan riittävästi haastetta. Pasianssista poiketen Hertta tarjoaa myös sosiaalisen aspektin, mikäli pelaat kolmea ihmispelaajaa vastaan. Tietokonetta vastaan pelatessa Hertta ei loppujen lopuksi eroa mekaniikaltaan juurikaan esimerkiksi Vapaakentästä tai muista tietokoneella pelattavista pasiansseista.
Jos siis pasianssit käyvät välillä yksitoikkoisiksi, kannattaa astua Hertan jännittävään maailmaan ja testata pelitaitoja muita korttipelaajia vastaan!