Nostalgiapelit osa 2: numerohaasteita ja poksauttelua

Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat numeropelien numero uno: sudoku sekä Break through -peligenren valtias: Bubble shooter. Uppoudu siis nostalgiapelien kiehtovaan maailmaan!

Sudoku – ratkaise numeroruudukko

Sudoku on nostalgiapeli-statuksen saavuttanut logiikkapeli, jossa neliönmuotoinen ruudukko täytetään numeroilla niin, että sekä jokaisella vaakarivillä, pystyrivillä ja jokaisessa osaneliössä käytetään samaa numeroa ainoastaan yhden kerran. Tunnetuin versio sudokusta on 9x9-ruudukko, joka jaetaan yhdeksään 3x3-suuruiseen ruudukkoon. Numeroita käytetään ykkösestä yhdeksään.

Sudokun vaikeustasosta riippuen osa numeroista on jo lisätty ruudukkoon, minkä perusteella pelaaja voi päätellä loppujen numeroiden sijainnit. Täytettyä sudokua kutsutaan latinalaiseksi neliöksi, johon on lisätty osaneliöiden muodostama rajoitus.

Sudokun historia

Sudoku on keksitty nimestään huolimatta alun perin Yhdysvalloissa, kun eläköitynyt arkkitehti ja älytehtävien harrastaja Howard Garns laati vuonna 1979 ensimmäisen sudokun Number Place -nimiseen lehteen. Tämän jälkeen peli levisi Japaniin, jossa älytehtävien laatija Maki Kaji alkoi laatia numeropulmia omaan lehteensä. Hän myös antoi nostalgiapelille nimen ”sudoku”, mikä tarkoittaa vapaasti käännettynä lausetta: ”numero saa esiintyä vain kerran”.

Kajin sudoku ei saavuttanut vielä suurta suosiota, mutta länsimaihin sudoku levisi myrskytuulen lailla 2004-2005, kun uusiseelantilainen Wayne Gould sai suuret brittilehdet julkaisemaan sudokuja säännöllisesti julkaisuissaan. Sudokun suosion räjähdys kasvatti mm. Britannian lyijykynämyyntiä 700 prosentilla. Nykyisin sudokuja julkaistaan jo yli 90 maassa. Myös Suomessa sudokujen julkaisuista on tullut vuosien saatossa arkipäivää, ja mm. Helsingin Sanomat ja lukuisat ristikkolehdet pitävät nostalgiapelin suosiota korkealla päivittäin.

Sudokun ominaisuudet

Sudokua voidaan pitää matemaattisena pulmapelinä, vaikka se ei varsinaisesti pidäkään sisällään aritmetiikkaa. Sudokun ratkaiseminen kuitenkin edellyttää loogista päättelykyä, abstraktia ajattelua sekä algoritmien laatimista.

Perinteisen 9x9-ruudukon sudokun lähtötilanne

Tunnetuinta, 9x9-ruudukon sudokua kutsutaan klassikkosudokuksi, jonka perusohjeena on tyhjien ruutujen täyttäminen niin, että jokainen pysty- ja vaakarivi sekä jokainen yksittäinen 3x3-laatikko sisältää numerot 1-9.

Sudokusta löytyy useita eri variaatioita, sillä ruudukon suuruutta voidaan vaihdella. On olemassa mm. mini-, salama-, palapeli- sekä samuraisudokuja. Sudokube sen sijaan yhdistää sudokun ja rubikin kuution hienoudet.

Jokainen sudoku päättyy siihen, että ruudukon jokaisessa ruudussa on oikea numero, ja ruudukko sitä myöten täyttynyt.

Ratkaistu Sudoku-peli

Sudokun ja Vapaakenttä Pasianssin erot

Koska olemme parhaillaan Pasianssi.com-sivustolla, verrataan seuraavassa kappaleessa sudokua pasiansseihin, kuten erityisesti Vapaakenttä Pasianssiin.

Selkein kyseisten nostalgiapelien välinen eroavaisuus liittyy pelin symboleihin. Pasianssia pelataan korteilla, kun taas sudokun keskiössä ovat numerot.

Siinä missä pasianssit eivät aina mene läpi, on sudokulla aina yksiselitteinen ratkaisu. Lähimpänä sudokua on Vapaakenttä, sillä kumpikin nostalgiapeleistä edustaa loogista päättelyä. Vapaakenttä edellyttää pelaajaltaan enemmän korttien järjestelyä, kun taas sudokussa täytetään valmiiksi tyhjiä kohtia ilman uudelleenjärjestelyä.

Sekä pasiansseja että sudokuja voi nykyisin pelata niin netissä kuin käsin/paperiversiona – ja erilaisia variaatioita riittää loputtomiin!

Kaiken kaikkiaan sudokun suosiolla on monia eri syitä. Nostalgiapelistä on muodostunut osa ihmiskunnan ikivanhaa ja kulttuureja yhdistävää kiinnostusta numeroita sisältäviin neliöihin.

Ratkaistu sudoku tuo myös onnistumisen iloa ja herättää mahdollisesti halun tarttua saman tien jo seuraavaan haasteeseen!

Bubble shooter – tyhjennä pelikenttä värikuplista

Bubble shooter on yksi tunnetuimmista pelimuodoista, joissa tavoitteena on tyhjentää pelikenttä erivärisistä kuplista. Peli tunnetaan usealla eri nimellä, kuten Puzzle Bobble, Bubble shooter 2 – tai kotoinen Aapeli Poks Internetin alkuajoilta!

Varsinainen Bubble shooter on saavuttanut nostalgiapelin aseman, ja sitä voi pelata niin netissä, iOs-järjestelmille kuin Android-puhelimillakin.

Bubble Shooterissa kerätään pisteitä, ja eriväristen pallojen eliminointi helpottaa pelin läpäisyä. Ideana on yrittää pudottaa mahdollisimman monta palloa kerralla, mutta mikäli osut toistuvasti hutiin, saattaa pallomeri tipahtaa kohti pelin alareunaa.

Bubble shooterin historia

Bubble shooter on pasiansseihin ja muihin nostalgiapeleihin verrattuna varsin uusi luomus.

Käytännössä se on kloonattu versio jo aiemmin mainitusta Puzzle Bobblesta, jonka julkaisi japanilainen videopelifirma vuonna 1994.

Nykyinen Bubble shooter julkaistiin Abosolutist-pelituottajan toimesta vuonna 2002, ja se myytiin edelleen israelilaiselle Ilyon Dynamics LTD:lle vuonna 2015. Näiden vuosien välissä peli julkaistiin myös Applen ja Googlen järjestelmille.

Ilyon Dynamicsin versio saavutti jo 50 miljoonan latauksen rajapyykin vuonna 2018. Mobiilipeli toimii ilmaisversiona, ja se tarjoaa vaihtoehdon mm. myös värisokeille pelaajille.

Suosittu 90-luvun arcade-peli on siis vuosien varrella vakiinnuttanut todella paikkansa nostalgiapelien ystävien sydämissä!

Bubble shooterin ominaisuudet

Bubble shooterissa pelin tavoite on selkeä: poista peliruudun yläreunassa olevien pallojen meri ampumalla niitä tietyn värisellä pallolla.

Aloitustilanteessa värejä on yhteensä kuusi: vihreä, turkoosi, sininen, punainen, keltainen ja vaaleanpunainen.

Peli arpoo vuorollaan yhden pallon ammuttavaksi, ja tämä pallo tulee tähdätä samaa väriä vastaavaan palloryppääseen, jossa on vähintään kaksi samaa väriä edustavaa palloa.

Pallo ammutaan hiirtä (tai sormea) ohjaamalla. Mitä useamman pallon pudotat, sitä enemmän saat pisteitä. Joskus onnistuneen ammunnan päätteeksi alas tipahtaa myös muunvärisiä palloja, mikäli nämä eivät ole kiinni missään muussa pallossa.

Tietyin väliajoin ruudun pallot tipahtavat kohti alareunaa, ja mikäli alareuna saavutetaan, päättyy peli. Pelin läpäisy sen sijaan onnistuu kaikki pallot tuhoamalla. Joissakin Bubble shooterin versioissa kentän läpäisyn jälkeen alkaa seuraava, vaikeampi taso.

Bubble shooter vs. pasianssit

Bubble shooteria verrataan lopuksi vielä perinteisiin pasiansseihin. Selkein ero tulee jälleen pelin symboleista, sillä Bubble shooteria pelataan palloilla, pasiansseja korteilla. Tehtävä on kuitenkin kummassakin nostalgiapelissä sama – kentän läpäisy pelin symbolit tyhjentämällä.

Siinä missä Bubble shooterissa tuhotaan palloja, pasiansseissa yleensä kortteja järjestellään kasasta toiseen, eivätkä ne poistu pelistä.

Poikkeuksena tähän on Pyramidi Pasianssi, jossa numeron 13 muodostavat kortit poistetaan pelistä. Tämä logiikka on hyvin lähellä Bubble shooteria, jossa samanväriset pallot muodostavat poistettavia rykelmiä.

Yksi eroavaisuus löytyy myös pelin negatiivisista ominaisuuksista. Pasianssissa pelaajan virheet eivät lisää korttien määrää, mutta Bubble shooterissa hutilaukaukset tekevät pelistä hankalampaa, kun palloja ilmestyy ruudun täydeltä lisää.

Kaiken kaikkiaan Bubble shooter on oiva ajantappaja ja nostalgiapeli, jonka suosio on vain kasvanut uusien teknologioiden yleistyessä ihmisten keskuudessa. Pallojen poksauttelu on mitä oivallisinta, rentouttavaa viihdettä – ja se tarjoaa oivan irtioton arjen kiireistä!