Nostalgiapelit osa 1: pulmapelien aatelia

Nostalgiapelit-juttusarja kokoaa yhteen nettipeleistä legendaarisimpia. Ensimmäinen osa esittelee kaksi nostalgiapeliä, joissa pelaajalta vaaditaan pasianssien tapaan ongelmanratkaisukykyä, nokkeluutta – ja ehkä ripaus myös kärsivällisyyttä. Oman kappaleensa tässä artikkelissa saavat siis tetris sekä Mahjong Pasianssi. Tervetuloa nostalgiselle retkelle pulmapelien kiehtovaan maailmaan!

Tetris – pistä putoilevat palikat järjestykseen

Tetris on yksi klassisimmista, netissä pelattavista nostalgiapeleistä. Siinä missä pasianssissa järjestellään kortteja, on tetris-pelin ideana erimuotoisten – ja putoavien – palikoiden järjestely niin, että peliruudulle kasautuva torni kasvaisi mahdollisimman hitaasti.

Tetriksen historia

Tetriksen juuret ovat Venäjällä, sillä nostalgiapelin kehitti vuonna 1984 neuvostoliittolainen Aleksei Patzinov. Hän suunnitteli pelin Elektronika 60 -nimiselle tietokoneelle, ja tutummalle IBM PC:lle tetris siirrettiin, niin ikään neuvostoliittolaisen, Vladim Gerasimovin toimesta. Länsimaissa tämä koukuttava nostalgiapeli tuli tutuksi vuosina 1986 ja 1987, jolloin tetriksestä julkaistiin versioita useille eri kotitietokoneille.

Suomessa tetris sai vuoden 1988 Mikrobitti-lehden arvostelussa täydet viisi tähteä, ja nousi pikavauhtia taistelemaan suosituimman pelin asemasta yhdessä muiden klassikoiden kanssa. Internetin yleistymisen myötä tetris levisi kaikkien pulmapelien ystävien saataville ja saavutti viimeistään legendaarisen nostalgiapelin aseman.

Tetriksen ominaisuudet

Tetris-pelin tarkoituksena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä, ennen kuin putoavista palikoista muodostuva torni saavuttaa peliruudun ylälaidan. Suosittu nostalgiapeli sisältää yhteensä seitsemän erilaista – ja eriväristä palikkaa – joista jokaisessa on neljä neliötä.

Tetrominot

Kuvassa näkyy tetriksen seitsemän erilaista palikkaa: tetrominot.

Ideana on saada muodostettua palikoista tasaisia vaakarivejä. Kun pelaaja saa vaakarivin täyteen, se poistetaan, ja yllä olevat rivit putoavat yhden rivin alaspäin. Palikat kääntyvät ja liikkuvat nuolinäppäimillä, ja putoavan palikan vauhtia voi myös nopeuttaa.

Useissa tetris-versioissa pelaaja pystyy etenemään tasoja ylöspäin. Tällöin pelin vauhti nopeutuu, ja pelaajalta vaaditaan nopean päättelykyvyn lisäksi myös reaktionopeutta!

Tetris-peli täydessä vauhdissa:

Tetris-peli

Klassikkopelistä on rakennettu vuosien varrella useita eri variaatioita, joissa perinteisten palikoiden sijasta symboleina toimivat esimerkiksi pallot.

Tetriksen ja Klondiken erot

Koska surffailet Pasianssi.com-sivustolla, on varsin loogista tehdä lyhyt vertailu tetriksen ja pasianssin – tarkemmin ilmaistuna juuri Klondiken – välillä.

Ilmeisin nostalgiapelien välinen eroavaisuus on pelin symboleissa. Klondikea pelataan korteilla, tetristä palikoilla. Tetris-pelissä kiireen tuntu on vahvemmin läsnä kuin pasianssissa. Toisaalta kummassakin pyritään järjestämään peliä mahdollisimman joutuisasti ja sujuvasti niin, että aikaa – tai siirtoja – kuluu mahdollisimman vähän. Tetriksen etuna toimii myös kaksinpelimahdollisuus.

Pelien tietokoneversiot ovat myös syntyneet samoihin aikoihin, ja olleet varsinaisina pelipioneereina, kun ihmiset ovat opetelleet käyttämään tietokoneiden hiirtä ja näppäimistöä!

Tetris on luonteeltaan mitä koukuttavin ja viihdyttävin nettipeli, ja sillä on Klondiken tavoin vakiintunut asema yhtenä rakastetuimmista nostalgiapeleistä jo vuosikymmenten ajan.

Mahjong – löydä pareja ja tyhjennä pelikenttä

Kuten nimikin kertoo, on Mahjong lähtöisin Kiinasta. Alun perin Mahjongilla on tarkoitettu kiinalaista nelinpeliä, jossa 17 eri nappulasta mahdollisimman hyvä voittokäsi. Länsimaissa Mahjong yhdistetään kuitenkin useimmiten pasianssimaiseen älypeliin, ja Mahjong onkin kohonnut ajan saatossa nostalgiapelien kategoriaan. Tässä artikkelissa perehdytään ennen kaikkea Mahjongin salaisuuksiin.

Mahjong-peli

Mahjongin historia

Mahjong on ikivanha peli, sillä sen väitetään juontavan juurensa jo muinaisten keisareiden aikaan. Ensimmäiset todistettavat jäljet nostalgiapelin syntysijoilta ovat 1800-luvulta, Kiinan Zhejiang-provinssista.

Alkuperäistä, neljän hengen Mahjong-peliä pidettiin ns. rahvaan pelinä, jossa kulki vahvasti mukana myös uhkapelin elementti. Mahjongin historia on niin ikään hämärän peitossa. Todennäköisesti mahjong-tiilillä pelattava peli ei ole vuosisatoja vanha, eikä myöskään tietokoneversion ja kansanperinnepelin suhdetta pystytä osoittamaan varmaksi.

Tietokonepelinä pelattava mahjong on kuitenkin Brodie Lockardin kehittämä. Hän suunnitteli nostalgiapelin vuonna 1981, mutta todellinen läpimurto tapahtui vuonna 1986, kun Activision julkaisi mahjongin mac-koneille nimellä Shanghai. Kyseistä mahjong-pelimuotoa myytiin yli 10 miljoonaa kappaletta!

Windows-käyttäjille tutuin mahjong-versio 1990-luvulta tottelee nimeä Taipei. Vuosien vieressä erilaiset Mahjong Pasianssit ovat levinneet internetissä – ja kasvattaneet täten suosiotaan nostalgiapelien kirjavassa joukossa.

Mahjong-pelin säännöt

Mahjong on idealtaan varsin simppeli. Aluksi pelissä käytettävät tiilet kootaan tietynlaiseen muodostelmaan. Yksi pelatuimmista vaihtoehdoista on muodostelmista muistuttaa kilpikonnaa. Tarkoituksena on muodostaa pareja ja tyhjentää koko mahjong-tiilien muodostelma.

Parien poistaminen on mahdollista vain, jos kyseisen tiilen voi vetää vasemmalle tai oikealle niin, ettei yksikään muista pelin tiilistä liikahda. Tiilien poistaminen ei ole mahdollista ylä- tai alareunasta. Parit syntyvät samanlaisista tiilistä, ja symbolit vaihtelevat numeroista vuodenaikoihin sekä erilaisiin kukkiin. Jokainen tiili esiintyy pelissä yhteensä neljä kertaa.

Kun muodostelma on kokonaan saatu purettua, tai pareja ei ole mahdollista muodostaa, päättyy peli. Kuten esimerkiksi vapaakenttä-pelissä, ajautuu myös mahjong ajoittain tilanteeseen, jossa kyseistä pasianssijakoa ei alun perinkään ole mahdollista läpäistä. Tällöin kannattaa ottaa suosiolla uusi jako!

Mahjong vs. pyramidi

Kuten aiemmin tetriksen, myös mahjongin tapauksessa on nähtävissä selkeitä yhtäläisyyksiä ja eroja korteilla pelattaviin pasiansseihin. Kun tarkemmin asiaa ajattelee, on Mahjong Pasianssi kuin ilmetty pyramidi – mutta pienillä eroavaisuuksilla.

Mahjongissa eri symboleita sisältävät tiilet kootaan muodostelmaksi, joka on idealtaan hyvin samankaltainen kuin Pyramidi Pasianssin pyramidi. Yhteistä on myös se, että kummassakin nostalgiapelissä on omat rajoituksensa sille, mitä kortteja tai tiiliä pystytään milloinkin poistamaan.

Siinä missä pyramidissa haetaan yhteisluvun 13 muodostavia kortteja, etsitään mahjongissa samaa symbolia sisältäviä pareja. Kumpaankin peliin liittyvät oleellisesti myös ajan- ja pisteiden laskeminen. Mahjongia voi pelata myös kaksinpelinä.

Kaiken kaikkiaan mahjong kuuluu nykyään nettipeleistä suosituimpiin, ja nostalgiapeli tarjoaakin mainion vaihtoehdon eri pasiansseista pitäville pelaajille, jotka ovat ehkä hieman kyllästyneet ainaisten korttien järjestelyyn!