Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Mario-pelit – hauskoja seikkailuja vuodesta toiseen

Mario-pelit – hauskoja seikkailuja vuodesta toiseen

  Suurin osa ihmisistä tunnistaa varmasti herran nimeltä Super Mario, ainakin jos on sattunut syntymään 80-luvulla tai sen jälkeen ja vaikkei olisi edes koskaan pelannut videopelejä.

  Suurin osa Marion ensimmäisen esiintymisen vuonna 1981 jälkeen syntyneistä on kuitenkin myös päässyt kokeilemaan Mario-pelejä jossain muodossa ja mahdollisesti jäänyt niihin myös koukkuun.

  Mario-pelit

  Mario-pelit uusiutuvat jatkuvasti säilyttäen niille ominaisen hauskuuden. Pelit ovat onnistuneet pysymään ajan tasalla ja samalla säilyttämään niille tunnusomaiset piirteensä. Mario-pelien myyntiluvut jo todistavat niiden suosion, mutta Nintendo-peliyhtiön tekemästä laadusta kertoo myös usein korkeat arvioinnit. Lue eteenpäin ja saat selville tärkeimpiä tietoja Mario-pelien historiasta tähän päivään ja suosituimmista peleistä. Jos Mario-veljesten seuraaminen ei ole sinun juttusi, löydät sivuiltamme tietoa muista klassikkopeleistä.

  Mario-pelien historiaa ja suosion salaisuus

  Mario-pelit ovat kautta aikojen suosituin pelisarja Nintendolta. Mario-pelien päähahmo Mario on myös yksi tunnetuimpia pelihahmoja kautta aikojen. Ensimmäiset Mario-pelit syntyivät 80-luvun alussa, kun Mario Bros ilmestyi vuonna 1983 Japanissa.

  Mario-hahmo esiintyi jo aiemmin Donkey Kong -nimisessä videopelissä aluksi nimellä Jumpman. Kyseessä olivat pelihallipelit, mutta jo pian niiden jälkeen Mario-peleistä tehtiin videokonsolipeliversio, ja suosio saavutti aluksi pelimyynnillisesti tärkeän alueen eli Yhdysvallat, ja niin pelit levisivät ympäri maailmaa. Asiasta kukkaruukkuun, mikäli Donkey Kong sattuu lukeutumaan pelisuosikkeihisi, suosittelemme tutustumaan samoja piirteitä omaavaan Pyramidi Pasianssi -peliin.

  Mario-pelien suosio jatkuu edelleen sukupolvelta toiselle. Mario-hahmon ja Mario-pelit suunnitteli alun perin japanilainen peliguru Shigeru Miyamoto. Super Mario Brosta on tullutkin kaikkien aikojen myydyin videopelien sarja, sillä sitä on myyty yhteensä yli 180 miljoonaa kappaletta.

  Mario-pelien yksi tie jatkuvaan suosioon on hahmon muuntautumiskyky. Mario on toiminut jo monessa ammatissa kart-kuljettajasta maalaajaan, joten tavalliselta mieheltä vaikuttava hahmo onkin oman elämänsä supersankari. Mario-pelien tekijät ovatkin kertoneet hauskuuden ja viihdyttävyyden kulkevan aina etusijalla Mario-pelejä suunnitellessa.

  Mario-pelit myös seuraavat aikaansa ja pysyvät mukana teknologian kehityksessä. Mario-pelit ovat uusiutuvia rikkoen omia rajojaan unohtamatta kuitenkaan omaa perusideaansa. Pelit ovat sopivan helppoja aloittelijoille, mutta taitavimmat pelaajat voivat löytää Mario-peleistä aina myös riittävästi haastetta niiden monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi. Viimeisin tuotos on Mario Tennis Aces, joka julkaistiin 22.6.2018.

  Mario-pelien sarjat

  Mario-pelit alkoivat tasohyppelyistä, mutta Mario-pelien ideaa on laajennettu moneen muuhunkin peliversioon – onhan Mario-pelejä tehty jo yli 35 vuoden ajan.

  TASOHYPPELYT

  Videopelien yksi tyylilaji on tasohyppelyt, joihin myös Mario-pelit kuuluvat. Peleissä on tarkoitus edetä hyppimällä eteen tulevien esteiden yli ja tasoilta toisille samalla keräten eteen tulevia esineitä yleensä suorituksen parantamista varten. Pelaajien eteen tulee yleensä myös vastustajia, joidenka päälle voi hypätä tai ne voi päihittää myös heittämällä niiden päälle pelin tarjoamia esineitä.

  Donkey Kong -videopeli, jossa Mariokin esiintyi ensimmäistä kertaa, edustaa tyylilajin ensimmäisiä pelejä. ja Mario-peleistä tuli sittemmin maailmankuuluja. Uusia ulottuvuuksia tasohyppelypeleihin on tuonut erityisesti 3D-tekniikka, joka on muuttanut pelien luonteen kolmiulotteiseksi.

  Nintendon Mario-pelien tasohyppelyistä mainittakoon kaikkien aikojen myydyin videopeli Super Mario Bros. vuodelta 1985, aikansa tuottoisin konsolipeli Super Mario Bros. 3 vuodelta 1990, ensimmäinen 3D-peli Super Mario 64 vuodelta 1996, erinomaisen vastaanoton saanut avaruuteen sijoittuva Super Mario Galaxy vuodelta 2007, mobiililaitteille julkaistu Super Mario Run vuodelta 2017 ja Mario-pelien viimeisin tasohyppely Super Mario Odyssey vuodelta 2017.

  MARIO KART

  Ensimmäinen Mario-pelien go-kart-autopeli eli Super Mario Kart julkaistiin vuonna 1992. Peli sai heti laajan suosion pelaajien keskuudessa. Projektin hyväksyjänä toimi Mario-pelien alkuperäinen kehittäjä eli Shigeru Miyamoto. Yhteensä Mario Kart -sarjan pelejä on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta.

  Mario-peleistä tutut hahmot kisailevat keskenään kart-autoillaan ja poimivat samalla matkalta esineitä, jotka Mario-peleille tyypilliseen tapaan parantavat pelihahmon suoritusta. Mario Kart -pelin autoja tai ajotyyliä ei ole suunniteltu totuudenmukaisesti, vaan päämääränä on pelin hauskuus. Mario Kart 8 Deluxe oli viimeisin sarjan peli tähän asti, mutta Mario Kart Touria odotetaan julkaistavaksi vuonna 2019. Jos muut autopelit kiinnostavat, voit lukea niistä täältä.

  MARIO SPOTS GAMES

  Mario on ehtinyt jo harrastaa myös montaa urheilulajia. Mario-peleissä näkyvät urheiluteemat on yhdistetty Mario Sports Games -sarjaksi, johon kuuluvat mm. Tennis, Golf, Baseball ja Mario & Sonic at the Olympic Games.

  Kaikissa peleissä esiintyvät Mario-peleistä tutut hahmot ja säännöt noudattavat urheilulajien oikeita sääntöjä, mutta Mario-peleihin tutulla pienellä twistillä. Kaikki sarjan pelit ovat saaneet positiivisen vastaanoton myyden useita kappaleita ympäri maailmaa. Peleistä on tehty myös eri versioita. Viimeisin sarjan julkaisu on Mario Tennis Aces kesäkuulta 2018, joka on samalla Mario-pelien viimeisin julkaisu.

  MARIO PARTY

  Pelisarjan pelit on julkaissut Nintendo ja sen sisältämät minipelit on suunnitellut Hudson Soft. Pelihahmot etenevät pelilaudalla saaden eteensä pelattavakseen minipelejä. Pelihahmot voi suunnitella itse, ja minipelejä voi pelata samanaikaisesti jopa neljä tai joskus kahdeksan pelaajaa. Ensimmäinen Mario Party julkaistiin vuonna 1998 ja viimeisin Mario Party: The Top 100 vuonna 2017.