Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Järjestelypasianssi

Järjestelypasianssi

    Pasianssit saa pystyyn toki myös ilman supernopeaa nettiyhteyttä, sillä perinteinen korttipakka mahdollistaa lukuisia pasianssin eri variaatioita pelattavaksesi. Tässä artikkelissa tutustutaan yksinpeliin nimeltä järjestelypasianssi.

    Jos vaihtelu virkistää, lukaise ihmeessä pelin säännöt ja testaa taitojasi!

    Pelin esittely

    Järjestelypasianssia pelataan tavallisella 52 kortin pakalla, ja tavoitteena on saada kerättyä kaikki kortit lopulta yhteen pinoon. Kello Pasianssiin verrattuna järjestelypasianssin läpäisy on ehkä hieman todennäköisempää, mutta se ei tarkoita, etteikö peli silti haastaisi pelaajaansa äärimmilleen!

    Järjestelypasianssissa vaaditaan pitkänäköisyyttä – samalla tavalla kuin esimerkiksi Vapaakenttä.

    JÄRJESTELYPASIANSSIN ALOITUS

    Järjestelypasianssi on yksi helpoimmista pasiansseista aloittaa, sillä toisin kuin useimmissa peleissä, ei kaikkia 52 korttia tarvitse jakaa heti pelin alussa pöytään. Sen sijaan kortteja jaetaan sitä mukaa, kun pelin eteneminen sitä vaatii.

    Kortteja jaetaan kuvapuoli ylöspäin riviin vapaavalintainen määrä. Uusi kortti jaetaan pöytään aina silloin, kun mikään pöydässä jo oleva kortti ei sillä hetkellä edistä peliä.

    Vinkki: järjestelypasianssia pelatessa pelipöydälle kannattaa varata reilusti tilaa. Joskus pasianssi ei lähde kovin suotuisasti käyntiin, ja korttirivi vain kasvaa kasvamistaan.

    Mikäli kortit eivät vain tunnu käyvän – ja pöytä meinaa loppua kesken – voit alkaa jakaa kortteja myös toiseen riviin aiemman alapuolelle. Ihanteellisessa tilanteessa pasianssin kortit kannattaa pyrkiä pitämään yhdellä rivillä, sillä se helpottaa mahdollisten siirtojen hahmottamista – ja luonnollisesti pasianssin läpäisyä.

    JÄRJESTELYPASIANSSIN KULKU

    Järjestelypasianssissa peli etenee niin, että uuden kortin saa siirtää toisen kortin päälle vain silloin, jos:

    • korttien numero on sama, tai
    • kortit ovat samaa maata.

    Korttia ei voi siirtää minkä tahansa kortin päälle, vaan ainoa sallittu siirto on joko:

    • heti kortin vasemmalla puolella olevan kortin päälle, tai
    • kahden kortin päässä vasemmalla olevan kortin päälle.

    Esimerkki: jos käännät pakasta ruutujätkän, ja edellinen kortti on ruutunelonen, voit siirtää jätkän tuon nelosen päälle.

    Esimerkki Järjestelypasianssista: voit siirtää ruutujätkän ruutunelosen päälle

    Vaihtoehtoisesti jos pöydällä on järjestyksessä ristijätkä, patakuutonen ja ruutunelonen, voi samaisen ruutujätkän siirtää myös suoraan ristijätkän päälle.

    Ohje korttien siirtoon

    Huomionarvoista on, että jos pinossa on ennestään kortteja, siirretään koko korttipino kerralla vasemmalle päin – ei yhtä korttia kerrallaan. Tämä luonnollisesti helpottaa pasianssin onnistunutta suorittamista. Peli päättyy, kun kortteja ei voi enää sääntöjen mukaisesti siirtää ja pakka on loppunut.

    Joissakin versioissa pasianssi voidaan katsoa läpäistyksi myös silloin, kun kortit on saatu siirrettyä kahteen tai kolmeen pinoon, mutta haastavin versio pasianssista on yhden korttipinon järjestäminen!

    Jos mielit vielä enemmän haastetta, voit kokeilla siirtää aina vain yhden kortin korttipinosta toiseen. Saattaa tosin olla, ettei koko järjestelypasianssin läpäisy ole tämmöisillä säännöillä edes mahdollista, mutta ainahan sitä voi kokeilla!

    JÄRJESTELYPASIANSSIN YHTEENVETO

    Järjestelypasianssi on säännöiltään helppo oppia ja alkujärjestelyiltään nopea aloittaa. Pasianssi pasianssilta pelaaja myös huomaa, että korttipeli todella vaatii pitkänäköisyyttä ja suunnitelmallisuutta.

    Järjestelypasianssissa myös virheitä voi syntyä helposti, sillä joskus jokin mahdollisista siirroista voi jäädä huomaamatta. Muista siis aina katsoa tarkasti sekä korttien maiden vastaavuus että samaa numeroa olevat kortit – niin pelattavan kortin vieressä kuin kahden kortin päässä majailevat kortitkin!

    Pasianssin onnistunut läpäisy vaatii niin tuuria kuin taitoakin – eikä pelin voittaminen tosiaan ole yksinkertaista. Uuden järjestelypasianssin voi kuitenkin aloittaa hyvin pienellä vaivalla. Kerää vain edellisen pelin rauniot, sekoita pakka ja aloita uudelleen!